Založ si blog

Za Pásom k Prežitiu . . . Pracovná Kultúra na Slovensku.

Nedávno som stretol známeho, ktorý sa mi posťažoval na ťažké pracovné podmienky, na zlú pracovnú kultúru v automobilovom priemysle na Slovensku. Opisoval mi zle nastavené pracovné podmienky na pracoviskách, zlé vzťahy medzi pracujúcimi a nadriadenými… atd.

 

                 Odkaz FICOVI : „Zlyhali ste, odíďte už.“

                             Za pásom k prežitiu

                     Svedectvo operátora výroby .

                                

Som pracujúci mladý Slovák vo výrobe a prinášam národu moje svedectvo :

Cítim sa mierne pošliapaný po výroku nášho pána premiéra citujem: “ Slováci nebudú robiť ani za 1300 eurový plat.“

Pracujem trinástym rokom denno denne vo výrobných závodoch pre automobilový priemysel teda v našich najvýznamnejších zahraničných priemyselných podnikoch.

Je to denne 8 alebo 12 hodín poctivej, slušnej práce, ale bohužiaľ iba pre blaho iných… na výplatnej páske je to iba za pár drobných.

Operátor výroby ako sa to dnes moderne nazýva je zamestnanec zaradený do najnižšieho stupňa v štruktúrach firmy . Len akosi všetci zabúdajú na podstatný fakt „detail“ ,že výrobný závod živí výroba, teda operátori výroby. Zhmotňuje sa zákazka vo forme konkrétneho výrobku. A ten výrobok výrabam predsa ja, operátor výroby!

Stroje ,ktoré obsluhujem, moje ruky a moja hlava. Všetci sa vo firme potrebujeme navzájom, je to ako reťaz na bicykli, každé očko reťaze musí urobiť svoju robotu preto aby sa koleso správne točilo. Akonáhle jedno očko nerobí alebo chýba, reťaz nefunguje. A práve tu je ten kameň úrazu.

Ten kto to neskúsil iba tažko uverí, čo všetko si taký operátor prežije počas pracovnej smeny. Podelím sa so svojimi konkrétnymi skúsenosťami. Ja som tých fabrík prešiel niekoľko v rámci Slovenska aj Čiech. Vždy tie firmy rozbiehalo vedenie z tej domovskej krajiny. Prišli, kúpili pozemky, postavili haly ,výrobné linky a hľadali personál. Mali jasnú predstavu o kritériách, koho kam a za koľko. Niektorí chceli od začiatku ponúknuť slúšný plat aj operátorom ale miestni domovský manageri s postojom akoby to mali platiť zo svojho, hučali do zahraničného manažmentu, že to je veľká čiastka pre operátora výroby, načo toľko. Pokiaľ išlo o robotu, tak to hej, tej je vždy veľa, robte kvalitu aj kvantitu. Nechcite voľno, výhody ani nič čo by si pracujúci človek zaslúžil. A tak sa nastavili nehorázne pracovné podmienky pre pracujúcich!

Ale ak sa odo mňa žiada splnenie istých predstáv, noriem tak na to potrebujem mať aj podmienky. Ako môžem vyrobiť trebárs zámok do auta v stopercentnej kvalite ak diely z ktorých ho mám vyskladať sú niekde na úrovni 70 percentnej kvality? Vie na to niekto odpovedať? Naša spoločnosť si horko ťažko vybojuje zákazku od renomovanej nemeckej automobilky. Jedná sa o moderné HD rádia. S Nemcami si dohodnú jasné pravidlá a napriek tomu ich naša firma, môj súčasný zamestnavateľ od začiatku oklame. Skladá nemcom rádia z repasovaných dielov a podobne.

A ked na to zákazník – odberateľ – zadávateľ zákazky príde, tak operátor – robotník pochybil, bude sankcionovaný. Na niekoho tú vinu predsa treba uvaliť L Toto sa deje, a nikto to v skutočnosti nevidí ani nerieši!!!

Ja som slušný, rovný chlap so zdravým rozumom a to by ste všetci až po pána premiéra mali vidieť ako tzv. študovaný ľudia ZLE až ťažko vnímajú podľa mňa normálne veci ako sú konštruktívna kritika, objektívnosť, zodpovednosť , občianska sloboda na pracovisku -sloboda slova, uvedomelosť či charakte! Bohužiaľ a tak sa to zadrháva a robotník podla nadriadených má poznať iba svoje povinnosti. Kvôli týmto veciam sa neštítia po mne šliapať, ponižovať ma, šikanovať… a mobing na pracovisku je bežná prax… Súdržnosť ľudí v tomto segmente dnes takmer neexistuje.

Radi sa kolegovia pridajú k svojím nadriadeným v širení a praktizovaní hnusných podrazov. A prečo vlastne? Pre nejakú škrobenú nádej, že si tým možno šplhnú a pomôžu?!

Ved takáto fabrika tu na Slovensku a v tomto systéme je pre štát všeobecne vysoko relatívna. Dnes je firma kráľom, ale o pár rokov stimuly skončia a čo potom. Zostanú iba zlé vzťahy medzi pracujúcimi. Zahraničný investor sa zbali a zavelí zbohom. Zasmejú sa a zaželajú nanajvýš všetko dobre. Nie každá firma si dokáže v taký čas splniť svoje záväzky voči štátu a hlavne voči pracujúcim. No a načo je toto dobré? Toto sú tie najhoršie zločiny proti ľudskosti, nenapraviteľné škody na ľudoch!!!

Zanechajú iba bolesť a krivdu na národe!!! Bolesť v duši je veľmi zlá a toto mala byť odmena pre poctivého a slušného pracujúceho človeka!? Zlosť a bezmocnosť , rezignácia, a pracujúci prestáva veriť v štát a v inštitúcie.

„Páni v parlamente“ si možno povedia: no a čo, čo tam po takom jednom … ale takých poškodených ukrivdených je už vacsina pracujúcich po celom Slovensku. Pri svojich nahrabaných účtoch si ani neuvedomujú tieto fakty, že pracujúci majú plné zuby podrazov od politikov a ich „stimulovaných firiem“!!! Uvedomujú si politici vôbec následky?! K čomu to všetko môže viesť, ked sa raz pracujúci naozaj naserú, zmobilizujú a povstanú ?

Na záver sa vrátim k úvodnému citátu. Slovák alebo v tomto prípade to poviem za seba, nemám problém pracovať. Práca je potrebná!!! Niekto ju vykonáva duchovne iný rukami. Nie je prečo sa hanbiť ak je človek robotníkom, nič sa samo neurobí, ani chlieb, ani auto. Ide o niečo iné.

Ide o to aby na každú prácu boli vytvorené dôstojné podmienky, ved ju robia ľudia!!! To čo sa odo mňa očakáva v práci ja urobím, vykonám ak mám na to vytvorené podmienky!!!

 

A pracovná zmluva je stále o dohode dvoch strán. Ja si svoje povinnosti splním a preto žiadam to isté od druhej strany – zamestnávateľa. Vytvorím mesačne nejakú hodnotu, zisk a tak by som časť vyprodukovanej hodnoty mal obdržať aj na účte.

Nedeje sa to!!!

Alamužnu 500-600 Eur v čistom??? To pokryje iba náklady na šeky a potraviny!!! Aj to ešte pri priznaní variabilnej zložky mzdy sa hľadá čo by mi mohli zobrať L

Taktiež riadiaci pracovníci by mali splňať nejaké kritéria: osobnostné, ľudské, hlavne kvalifikované. Minimálne by mali mať charaker, vedieť čo to znamená hodnotiť pracovníka objektívne, ale hlavne tú pracovnú stránku veci, neurážať sa ak im povie zamestnanec svoj názor a z tej vecnej kritiky by mali vytvoriť vacsiu hodnotu pre investora! Bohužiaľ v 99% prípadov sa to nedeje!!!

Toto je ten vážny problém!!!

„Vážený pán premiér to pomyselné písmenko B“ k tomu načatému A“ , že podla vás chýba kvalifikovaná pracovná sila a nemá kto robiť“ …

V prvom rade by ste mali mať záujem tieto problémy vnímať, vypočuť si názor ťažko pracujúceho zamestnanca, postaviť sa k tomu ako chlap a politik a začať konať v mene pracujúcich teda v prospech národa!!!

Vážený pán Fico.

Po 10 rokoch Vášho vládnutia Vám vystavujem ČERVENÚ KARTU. Zlyhali ste, odíďte!!!

Potrebujeme zmenu, teda politikov, ktorí budú mať záujem o svojich občanov nielen vtedy, ked sa zvolebnieva!!!

Potrebujem stranu, ktorá tu nastolí poriadok. Žiadnych fašistov, ale silných a odvážnych ľudí.

Takých chcem vidieť v politike a nechcem v parlamente už žiadnu súčasnú politickú stranu.

 

 

S pozdravom

Operátor výroby niekde na východe slovenska

 

 

 

Kultúrna Revolúcia II.

10.04.2017

Vychádzajúc z historických poznatkov a z dejín ľudstva, nám história nespočetne krát ukázala neodmysliteľnú spojitosť ekonomiky a kultúry teda akým sú dôležitým faktorom, ukazovateľom vyspelosti a prosperity štátu. Tieto väzby silne vplývajú na každú spoločnosť a tým sa formuje celý národ, doslova každý jednotlivec pomyselného reťazca spoločnosti, každý [...]

Kultúrna Revolúcia I.

31.03.2017

Na úvod by som sa rád zmienil o bohatstve a rozmanitosti slovenskej kultúry v našom každodennom živote, ale skúsenosti a poznatky za posledné obdobia iba potvrdzujú a poukazujú na skutočnosť, že financovanie kultúry na Slovensku vnímame dlhodobo podhodnotenú zo strany štátu a tým nenapĺňa svoju skutkovú podstatu obohatenia nášho každodenného života. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 3989x
Priemerná čítanosť článkov: 1330x

Autor blogu

Kategórie